-->

nedelja, 03. marec 2013

Torta Malakow

Pozdravljeni, dragi/e prijatelji/ce
Papiart bloga!

Danes bo moja objava malce drugačna, kot ste jih vajenih na Papiart blogu.
Poleg izdelovanja voščilnic se tu in tam posvetim tudi peki...in ker
smo od meseca januarja pa do danes praznovali že 4 rojstne dneve
in sem za vsakega spekla torto, bom danes objavo 
posvetila torti Malakow.


Sestavine za tortni model s premerom 24 cm

Za testo
3 jajca
50g sladkorja
ščepec soli
75g moke
noževa konica pecilnega praška
naribana lupinica neškropljene limone

Za nadev in krašenje
1/8 litra suhega belega vina
1/8 litra pomarančnega soka
3 žlice sladkorja
4 žlice ruma
150g mandeljnovih lističev
250g zmehčanega surovega masla
125g sladkorja v prahu
5 rumenjakov
100g otroških baby piškotov
1 1/2 žličke zmlete želatine
0,4 litra smetane

Priprava: 20 minut
Peka: 15 minut
Dokončna priprava: 1 ura
Pojenje: 2 uri

Priprava:
Za biskvit ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto zmešamo s 3 žlicami vroče vode, počasi vsipljemo nanje sladkor in tako dolgo mešamo, da dobimo belo in gostljato zmes. Beljake stepemo s soljo v trd sneg, ki ga stresemo na kremo iz rumenjakov. Moko zmešamo s pecilnim praškom in jo presejemo na sneg, dodamo limonino lupinico in vse skupaj rahlo zmešamo. Pečico segrejemo na 200° celzija. Dno tortnega modela namastimo z maslom in potrosimo z moko. Model napolnimo s testom in pečemo biskvit na srednji višini 15 minut, da postane zlato rumen. Ohladimo ga na rešetki.

Medtem zavremo belo vino s pomarančnim sokom in 2 žlicama sladkorja, prilijemo rum in tekočino ohladimo. Za kremo prepražimo mandeljnove lističe na suhi ponvi in jih mešamo, dokler ne postanejo svetlo rjavi, nato jih stresemo na krožnik in jih ohladimo. 
Surovo maslo penasto umešamo, postopno dodajamo sladkor in rumenjake. 100g mandeljnovih lističev drobno zmeljemo in jih zmešamo s kremo.

Tortno osnovo položimo na ravno površino, obdamo biskvit z obodom, ki ga obložimo s papirjem za peko, biskvit pa namažemo z 2 žlicama maslene kreme. Otroške piškote prepojimo z ohlajeno mešanico vina in soka, nato jih v eni smeri položimo na tortno osnovo. Biskvit premažemo s kremo in položimo nanjo drugo plast prepojenih piškotov, toda v nasprotni smeri. Tudi te premažemo s kremo. Torto shranimo za 2 uri v hladilnik, da se prepoji. Nato previdno odstranimo obod in papir. 

Želatino 10 minut namakamo v 2 žlicah vode, nato jo med mešanjem na slabem ognju razpustimo. Smetano čvrsto stepemo s preostalim sladkorjem in jo po žlicah dodajamo želatini in vse skupaj zmešamo. Tretino smetane nadevamo v brizgalno vrečko z zvezdastim tulcem, s preostalo smetano pa prevlečemo in namažemo torto. Po vrhu nabrizgamo cvetke in na sredo vsakega natresemo preostanek mandeljnovih lističev. Lahko pa dodate tudi nekaj postacij, kot sem to storila sama. 

Sama sem za premaz torte uporabila 0,5 litra rastlinske smetane, ki sem jo čvrsto stepla in nisem uporabljala želatine. Torto sem pripravila en dan prej in jo pustila čez noč v hladilniku, s smetano pa sem jo okrasila naslednji dan, tako, da je bila sveža. 

Pa dober tek vam želim!


Pozdravček,
Simona






11 komentarjev:

  1. meni se že cedijo sline! zelo lepo si jo okrasila. lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim, da si tudi strokovnjakinja za torte, tako, da lahko tudi več takšnih objav objaviš.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah, jaz sem daleč od strokovnjakinje za torte... :). Res pa je, da včasih tudi rada kaj spečem... Si pa vsekakor pomagam z mojimi kuharskimi knjigami... :).

      Izbriši
  3. Hvala za ta recept. Izgleda slastno. Morda se jo v kratkem lotim :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda slastno, bo treba poskusit.
    Lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  5. Prav slastno izgleda tale torta.Hvala pa tudi za recept, ki je več kot dobrodošel.Lp

    OdgovoriIzbriši
  6. O, tale torta mi je pa odlično izgledala in me mamila že pri prešnji objavi... Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  7. MmMmm...jaz bi se pa kar k tebi povabila na pokušino. Hvala za recept. :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Zgleda slastno :-) Okrašena pa je tako lepo, da jo je skoraj škoda razrezati :-) Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  9. O, hvala da si se potrudila z receptom, prav mamljivo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. That looks YUMMY!!!! Beautiful too!!!
    Hugs,
    Cheryl

    OdgovoriIzbriši

01 09 10